Blog

Kulcsszavak:
Törzs:

 

Mit tehetünk fűtési költségeink csökkentéséhez, anélkül hogy szakembert hívnánk hőszigetelni?

 

 

Tény, hogy a felhasználók megfelelő magatartásával bizonyos körülmények között minden beruházási költség nélkül is jelentős energia-megtakarítás érhető el. Ehhez lehet ugyan, hogy szokásainkon változtatnunk kell, de kisebb összegeket megspórolhatunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szükséges technikai és építészeti tökéletesítéseket nem helyettesíthetik ezek az apró változtatások.

 

1. Fűtési időszak kezdete előtt légtelenítsük a fűtőtesteket, mert a bent rekedt levegő rontja a hőleadást.

2. Rendszeresen ellenőrizzük a kazánt: Rendben vannak a tömítések? Nem látható kívülről a tűz fénye?

3. Évente egyszer szakcéggel tisztíttassuk meg a fűtési rendszert. A kiadás megtérül.

4. Mérjük a szobahőmérsékletet: 20 Celsius feletti hőmérsékletre normál esetben nincs szükség. Minden fok csökkentése kb. 5 %-kal csökkenti az energiafelhasználást. Azok a helyiségek, amelyeket nem használunk csak ideiglenesen (wc, háló) maradhatnak hűvösebbek.

5. Gyorsan szellőztessünk naponta többször, mint egy alkalommal hosszabb ideig.

6. A párás helyiségeket, mint a wc, konyha, fürdő, háló alaposan szellőztessük, hogy a felgyülemlett nedvesség távozni tudjon.

7. Az esetleges pince-és padlásajtókat fűtési szezonban tartsuk zárva.

8. A szobai termosztátokat és termosztátos szelepeket még felfűtés alatt is csak a kívánt szobahőmérsékletre állítsuk be. A felfűtés akkor sem megy gyorsabban, ha magasabb értéket állítunk be.

9. A keringetőszivattyút fűtési idényen kívüli huzamosabb távollét idejére kapcsoljuk ki.

10. Tömítsük el az ajtók és ablakok apróbb hézagait.

11. A bejárati ajtókat tömítsük az ajtó és padló között pl kefés tömítéssel.

12. Éjszakára vagy hidegebb időszakokban engedjük le a redőnyöket. Ahol nincs redőny, ott vastagabb függönyökkel szigeteljük az ablak előtti teret.

 

Ön alkalmazta már ezeket a praktikákat? Esetleg vannak tippjei további megtakarításokra? Várjuk ötleteiket, véleményüket, küldjön nekünk e-mailt, hogy következő cikkünkben megírhassuk az Ön tanácsait is!

 

Ha tetszett a cikk, nyomjon egy like-ot facebook oldalunkon!

 

 

Címkék:
Kulcsszavak:
Törzs:

Ön is esett már abba a csapdába, hogy egy olcsónak hitt szakembert választott, majd a kivitelezés végére az ár a háromszorosára rúgott? Vagy az elkészült munkát egy másik szakemberrel kellett újra kiviteleztetnie, mert az első csapnivalóra sikerült?

 

Ugye Ön is állt már a kiválasztott szaki felett ellenőrizve annak munkáját és közben rettegett, hogy a végeredmény rosszabb lesz, mint előtte volt? Tudjuk, hogy takarékoskodni szeretne, és elvárja, hogy a pénzéért minőségi szolgáltatást kapjon.

 

 

Van egy jó hírünk:

hiteles, képzett szakembert megbízni kevesebbe kerül, mint egy Olcsó János által összecsapott silány munka.

 

Nézzük mik a legfontosabb szempontok szakember keresgélése során:

Ha tud, válasszon olyat, akit ajánlottak Önnek. (Persze ha nincs ilyen, akkor se keseredjen el.) Itt felsoroljuk a szempontokat, ami alapján tudhatja kivel áll szemben:

Van-e mestervizsgája? Kell, hogy legyen.

Hány éves tapasztalattal rendelkezik? Minél több, annál jobb, persze ez nem azt jelenti, hogy egy fiatal kőműves ne lehetne megbízható.

Azon a szakterületen dolgozott-e, amivel Ön is meg kívánja bízni? Referenciamunkákból erre lehet következtetni.

Milyen árakon dolgozik? Gondolja csak végig: ha egy szakember belemegy az olykor már siralmas árversenybe, és állandóan a konkurens alá licitál, azzal a saját munkáját is minősíti. A minőség persze korántsem kell, hogy megfizethetetlen legyen.

Ha van weboldala, nézze meg. Ha igényes, bizalmat gerjesztő, szakértelemről tanúskodó, akkor az azt jelenti, hogy a szakember pénzt, és energiát fektetett a megjelenésbe. Ergo, fontos számára a munkája, fontos számára a küllem, és ez az igényesség jó eséllyel jellemzi a keze munkáját is.

Merjen árajánlatot kérni! Ha nem talál árakat vagy azok túl szerteágazóak, vegye a fáradságot, és kérjen ajánlatot. A válaszadás gyorsasága, részletessége egy újbóli képet ad a kivitelezőről.

Telefonáljon, találkozzon! Ha mindezek a szempontok kielégítőek voltak, már csak a személyes szimpátia marad hátra.

 

Felejtse el a nyögvenyelős, oda nem illő szakikat, és vegye kezébe a választás lehetőségét...

 

Címkék:
Subscribe to Blog